۱ خرداد ۱۴۰۳، ۱۰:۱۶

هر آنچه از سند تحول قضایی باید بدانید/۳۴

راهکارهای سند تحول برای صیانت از حقوق ایران در عرصه بین‌المللی

راهکارهای سند تحول برای صیانت از حقوق ایران در عرصه بین‌المللی

سند تحول قضایی برای رفع مشکل مواجهه نامتناسب با تضییع حقوق ایران و ایرانیان در عرصه بین‌المللی، ذیل راهبرد «تجمیع و هدایت هدفمند ظرفیت‌های قضائی و حقوق بشری » پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری مهر، یکی از هفت مأموریت قوه قضائیه که چرایی فاصله آن تا وضع مطلوب در سند تحول و تعالی مورد بررسی قرار گرفته، «احیاء حقوق عامه، گسترش عدل و آزادی‌های مشروع» است.

چهار مانعی که سند تحول قضائی در مسیر اجرای کامل این مأموریت قوه قضائیه برشمرده است، «فراوانی مصادیق تضییع حقوق عامه»، «محدود کردن سلیقه‌ای برخی از آزادی‌های مشروع»، «ناکافی بودن اقدامات انجام شده در امور حسبی» و «کثرت مصادیق تضییع حقوق ایران و ایرانیان در عرصه بین‌المللی» است.

سند تحول قضائی ۳ علت برای تضییع حقوق ایران و ایرانیان در عرصه بین‌المللی شناسایی کرده است. این عوامل عبارتند از: «مواجهه نامتناسب با مصادیق تضییع حقوق ایران و ایرانیان در عرصه بین‌المللی»، «دشواری دسترسی برخی از ایرانیان خارج از کشور به خدمات حقوقی»، «تخریب چهره جمهوری اسلامی ایران در حوزه حقوق بشر و ترویج اسلام‌هراسی و ایران‌هراسی توسط کشورهای نظام سلطه»

راه‌حل سند تحول برای رفع مشکل مواجهه نامتناسب با تضییع حقوق ایران و ایرانیان در عرصه بین‌المللی

راهبردی که سند تحول برای رفع مشکل مواجهه نامتناسب با مصادیق تضییع حقوق ایران و ایرانیان در عرصه بین‌المللی در نظر گرفته، «تجمیع و هدایت هدفمند ظرفیت‌های قضائی و حقوق بشری برای استیفای حقوق ایران و ایرانیان در عرصه بین‌المللی» است.

راه‌حل‌های اجرایی تحقق این امر در سند تحول قضائی در قالب پنج راهکار ارائه شده است:

راهکار اول: تدوین و پیگیری تصویب «لایحه رسیدگی به جنایات بین‌المللی» و «لایحه پیشگیری و مبارزه با تروریسم» به منظور مقابله قانونی با جنایات علیه بشریت، جنایات جنگی، نسل‌زدایی و تجاوز و حمایت قضائی از قربانیان ارتکاب جرایم بین‌المللی اعم از ایرانیان و یا اتباع سایر کشورها

متولیان اجرای این برنامه بلندمدت، معاونت حقوقی و امور مجلس، ستاد حقوق بشر و امور بین‌الملل و وزارت دادگستری هستند و مهلت اجرای این طرح تا پایان سال ۱۴۰۵ است.

راهکار دوم: تسهیل طرح شکایت توسط اشخاص ایرانی مورد ظلم سایر کشورها با تأکید بر کشورهای نظام سلطه و پیروان آن‌ها در محاکم قضائی ایران و مراجع قضائی خارجی و بین‌المللی با تمهید اقداماتی نظیر تعیین محاکم رسیدگی ویژه و فراهم‌سازی سازوکارهای اجرای احکام صادره.

مسئولیت اجرای این برنامه میان‌مدت با دادستانی کل کشور، ستاد حقوق بشر و امور بین‌الملل و وزارت دادگستری و تا پایان سال ۱۴۰۴ است.

راهکار سوم: حمایت از نهادهای مردمی و ارائه مشاوره به ایرانیانی که حقوق آن‌ها در خارج از کشور تضییع شده برای حضور و طرح شکایت در مراجع بین‌المللی حقوق بشری و هماهنگی اقدامات قضائی برای مقابله با تحریم، تروریسم و حمایت از قربانیان سلاح‌های شیمیایی.

مسئولیت اجرای این برنامه میان‌مدت، با ستاد حقوق بشر و امور بین‌الملل و وزارت دادگستری و مهلت اجرای آن تا پایان سال ۱۴۰۴ است.

راهکار چهارم: اقامه دعوا علیه کشورهای تضییع‌کننده حقوق ایران در مراجع قضائی ایران توسط دادستان و پیگیری و نظارت بر احقاق حقوق تضییع شده ایران راجع به اموال، منافع و مصالح ملی و خسارت وارده به حقوق عمومی (موضوع ماده ۲۹۰ قانون آئین دادرسی کیفری) مانند: اموال و دارایی‌های بلوکه‌شده، تحریم‌های ظالمانه، سرقت میراث فرهنگی و حملات و مداخلات سایبری با منشأ خارجی.

متولیان اجرای این برنامه میان‌مدت، دادستانی کل کشور و ستاد حقوق بشر و امور بین‌الملل و زمان اجرای آن تا پایان سال ۱۴۰۴ است.

راهکار پنجم: تدوین شیوه‌نامه نحوه حمایت از زندانیان ایرانی خارج از کشور و خانواده‌های آنان.

مسئولیت تدوین این شیوه‌نامه بر عهده ستاد حقوق بشر و امور بین‌الملل، معاونت حقوقی و امور مجلس، سازمان زندان‌ها و وزارت دادگستری است و زمان اجرای آن تا پایان سال ۱۴۰۳ است.

کد خبر 6114315

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha